Beloved Music / Beloved Tunes · September 20, 2006 1

Stream Of Passion – Computer Eyes

Πάει καιρός από τότε που είχα να ακούσω ένα τραγούδι τόσες πολλές φορές και να μην το χορταίνω, περιμένοντας να νιώσω κάτι παραπάνω σε κάθε νέο άκουσμά του.
Όχι πως περίμενα κάτι διαφορετικό όταν πίσω από αυτό το άκουσμα κρύβεται ένας μεγάλος συνθέτης και μουσικός, κατά τη γνώμη μου, που ότι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος, είναι παραπάνω από αξιόλογα.
Το όνομα αυτού, Arjen Lucassen. Ιδρυτής των Ayreon, αλλά και όχι μόνο.

Θα θυμάστε το project του εν ονόματι Ambeon, πριν μερικά χρόνια με την 15χρονη τότε, Astrid van der Veen. Για να μην μιλήσουμε για τις συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της metal όπως Mikael Akerfeldt (Opeth), Anneke van Giersbergen (The Gathering), Timo Kotipelto (Stratovarius) Bruce Dickinson (Iron Maiden), James LaBrie (Dream Theater), Eric Clayton (Saviour Machine) και άλλους πολλούς, μη έχοντας η λίστα τέλος.

Έχοντας ένα τέτοιο παρελθόν, δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο λαμπρό το παρόν του και υποθέτω ακόμα πιο πολύ το μέλλον του.
Πρωτοτυπόντας για μια ακόμα φορά, κάνει το εξής παρακινδυνευμένο, θα έλεγα.
Μαζεύει 4 μουσικούς που τους βρήκε μέσω του internet και μία φωνάρα, τη Μεξικανή Marcela Bovio (τραγουδίστρια των Elfonia), η οποία ήταν και η νικήτρια του διαγωνισμού για νέους τραγουδιστές που είχε γίνει στο site του. Όλοι τους από άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να συνεργαστούν. Έτσι λοιπόν όλο το album έγινε μέσω internet χωρίς οι συντελεστές του να γνωρίζονται IRL.
Το κα-τα-πλη-κτι-κό αποτέλεσμα έχει το επίσης καταπληκτκό όνομα Stream Of Passion.
Proggresive metal με στοιχεία συμφωνικού metal και πολύ πολύ πολύ ατμόσφαιρα. Τρομερές μελωδίες και για την ερμηνεία… Ε, δεν βρίσκω λόγια…

Η Marcela Bovio, μεγεύει με τη φωνή της, αλλά και με το βιολί της που κάνει ακόμα πιο μελωδικό το αποτέλεσμα δίνοντας μια πιο ρομαντική χροιά, αλλά ταυτόχρονα δυναμική.
Είμαι σίγουρη πως με το που θα την ακούσετε το μυαλό σας θα πάει στην Anneke Van Giersbergen. Μεγάλη ομοιότητα.
Σε διάφορα σημεία ίσως και να θυμίζει λιγάκι και την Tarja Turunen.

Όλα αυτά, λοιπόν, ήταν ο «μικρός» πρόλογος για να πω μετά από πολύ καιρό το τραγούδι της ημέρας… 😛

«Computer Eyes» (sample)

( Διασκευή του ομότιτλου τραγουδιού του Arjen Lucassen 12 χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Actual Fantasy» στο οποίο βρισκόταν. Τί album κι αυτό…)

Από την αρχή καταλαβαίνεις τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά στα μισά του τραγουδιού ξεκινά μία κιθάρα… Ρε παιδιά δεν το χορταίνω το κομμάτι σας λέω…
Να ακούς την ηλεκτρική με το πιάνο και ξαφνικά την Marcela…
Έχω ανατριχιάσει…

Επειδή όμως είναι μια καλή ευκαιρία να πω και ακόμα ένα, τώρα που σας έχω ψήσει λιγουλάκι (δεν το έκανα ακόμααα;;; :p), ακούστε και απολαύστε και το «Pain» (sample) που είναι και αυτό διασκευή από Ayreon. Ίσως να το θυμάστε οι fans από το «The Human Equation», εκείνο το τρομερό concept που έκανε πολύ κόσμο για καιρό να μιλάει για την ιδιοφυία του. Εκεί θα ακούγατε ανδρικές φωνές και σίγουρα θα σας θύμιζαν κάτι μεταξύ Dream Theater, Psychotic Waltz… Εδώ όμως το τραγούδι γίνεται πιο αέρινο, πιο μελωδικό, αλλά και πιο παθιασμένο ίσως…

Αν δεν σας έψησα ακόμα, τότε θα σας πω ότι στο ίδιο single, που παρέλειψα να σας πω πως τιτλοφορείται ως «Out in the Real World» υπάρχει και διασκευή του «When the Levee Breaks» των Led Zeppelin (sample).

Ε, κι επειδή έμεινε ακόμα ένα τραγούδι, το 1ο του single, ας το αναφέρω κι αυτό τυπικά μεν, αλλά δεν υστερεί πουθενά από τα υπόλοιπα.
«Out in the Real World» (video)

Σας κούρασα και το ξέρω, αλλά πιστεύω πως άξιζε τον κόπο… 🙂